אחד הרכיבים החשובים בבריכת הנוי היא המשאבה. למשאבה יש השפעה רבה על איכות המים ועל בריאותם של היצורים הנמצאים בה, על המראה של הבריכה, ועל צריכת החשמל. תכונותיה של המשאבה כגון ספיקת המים שלה, יכולת הסינון וכו', צריכות להלקח בחשבון בעת רכישת הציוד. מאמר זה יסייע לך להתרכז בדברים הנכונים ולבחור משאבה שתשרת אותך לאורך שנים רבות.

משאבה לבריכת נוי

ספיקה

אחד הפרמטרים המרכזיים בבחירת משאבה הוא ללא ספק הספיקה. הספיקה של המשאבה היא כמות המים שהיא יכולה לשאוב בזמן נתון. בארץ נהוג להשתמש במדד של ליטרים לשעה, לדוגמה: 3000 ליטרים/שעה. חשוב להתאים את ספיקת המשאבה לנפח המים בבריכה, על מנת שהמים יסוננו כראוי, וכן על מנת להגדיל את כמות החמצן במים (ביחוד אם יש בבריכה דגים).

מקובל לבחור משאבה שספיקתה לשעה כפולה מנפח המים בבריכה. למשל, אם נפח המים הוא 2000 ליטר, יש לבחור משאבה שהספיקה שלה היא כ - 4000 ליטר לשעה. חשוב לקחת בחשבון את תכולת הבריכה - בריכת נוי המכילה דגים גדולים וצמחייה תדרוש משאבה בעלת ספיקה גדולה יותר. כמובן שיש לקחת בחשבון גורמים כמו איבוד ספיקה עקב הולכת מים בצנרת (במקרה שהצנרת ארוכה), איבוד לחץ עקב הרמת המים לגובה וכו'. (בתחתית העמוד מצורף גרף המדגים יחס ספיקה לגובה הרמת המים).

מפל וספיקה: במידה ואתה מתכנן מפל בבריכה שרוחבו עולה על 20-30 סנטימטר, יש לרכוש משאבה חזקה יותר. אם רוצים לקבל 'מסך' של מים, מקובל לחשב תוספת של כ - 10,000 ליטר לשעה לכל מטר של רוחב המפל. בנוסף, ככל ששפת המפל מחוספסת ומשוננת יותר, יש להגדיל את ספיקת המים על מנת לקבל זרימה יציבה וחלקה.

פילטר, UV וספיקה: נתונים נוספים אותם יש לקחת בחשבון היא ספיקת המים הנדרשת לפילטר ולמכשיר ה - UV. יש לוודא שספיקת המשאבה אינה גדולה מהספיקה המקסימלית למכשירים אלו. במידה וספיקת המשאבה גדולה מידי עבור המכשירים, יש צורך להסיט חלק מן המים כך שהם יזרמו דרך ברז מפצל לבריכה או למפל. כיוונון הברז המפצל יאפשר לך לכוון את כמות המים שעוקפת את הפילטר.

 

רשת הסינון במשאבה

רשת הסינון היא קו ההגנה הראשון של מערכת הסינון. היא דואגת לעצור גופים הצפים במים, ומונעת מהם להכנס לאימפלור ולתקוע את המשאבה. בחלק מן המשאבות רשת הסינון מצויה רק בצד אחד (בתמונה השמאלית), ובמשאבות הטובות יותר הרשת היא היקפית (בתמונה הימנית). ככל ששטח הרשת גדול יותר, המשאבה תסתם פחות ותדרוש פחות תחזוקה.

האימפלור (מדחף)

לא כל המשאבות נולדו זהות ואחד הרכיבים החשובים במשאבה הוא האימפלור. מהו האימפלור? זהו אותו "פרופלור" המצוי בתוך המשאבה ודוחף את המים. תוכל למצוא משאבות שונות בעלות ספיקה זהה אבל בעלות אימפלור שונה. המבנה של האימפלור משפיע על רגישות המשאבה לסתימות. אימפלור מסיבי מסוגל לדחוף כל מיני גופים המצויים במים, כגון חלקי צמחים ולכלוך, דרך המשאבה. אימפלור פחות מסיבי לא יצליח לעשות זאת והמשאבה תסתם בתדירות יותר גבוהה. בתמונות ניתן לראות את ההבדל בין אימפלור מסיבי בתמונה הימנית, לאימפלור עדין יותר בתמונה השמאלית.

חיבור רכיבים היקפיים

בחלק מן במשאבות ניתן לחבר צינור גם לפתח היניקה של המשאבה. חיבור כזה מאפשר הוספת רכיבים שונים לדוגמא: סקימר או פילטר נוסף.

רכיבים היקפיים משאבה לבריכת נוי

טיפים לתחזוקת המשאבה

רצוי לנקות את סבכת המשאבה בתדירות של פעם בחודש. כמו כן מומלץ לנקות מידי פעם את הירוקת והאבנית המצטברת בתוך המשאבה, ובמיוחד זו הנדבקת למגנטים. ניקוי המשאבה ישמור על תקינותה לאורך שנים, וכן יעזור מאוד לסירקולציית מים תקינה, וכתוצאה מכך לשמירה על בריאות היצורים החיים בבריכה, ועל מראה בריכת הנוי בכללותה.

 

גרף המדגים יחס ספיקה לגובה הרמת המים:

(הקוים השונים מתייחסים לדגמי משאבות שונים)

גרף משאבה Oase aquamax